Sunday, May 27, 2012

sibuk

fuh fuh..habuk sudah..

keje kat tempat baru ni sibuk sgt..sgt sibuk..bz giler..giler bz..
tiap2 hari OT, sabtu ahad pun OT.. Alhamdulillah, rezki murah, InshaAllah..
kalau x ot penuh dgn activity kluarga iaitu --> MAKAN
keluarga aku mmg sinonim dgn makan..

hari ni aku ot mcm biasa, tp mase ngadap email, aku termenung kejap sambil berkata kat hati, "ape kate aku x bzkan diri hari ni, main internet je la"
so here i am, writing a post..

aku bersyukur sgt dpt keje ni..
yela, bkn sume org senang dpt keje n dpt gaji as expected..
bile aku mengeluh aku rase nyesal pun ade..
tp ape nak buat, keje ni wat aku mengeluh..
tp aku ttp bersyukur dan akan sentiasa bersyukur..

cume, kdg2 aku rase beban sgt dgn keje ni..
mmg sgt challenging..
nak deal dgn workload yg terlalu banyak, nak hantar report ontime, nak manage mase uruskan mcm2 jenis customer, nak hantar operator pergi sorting pun aku buat ok!

ade 1 hari, bole plak menitik air mata aku bile nak g amek operator..
rase mcm driver 2 ok lg, sbb bole claim minyak..
mane x nya menitik, aku kehulu kehilir kat kilang ni..
klg ni ade 2 plant, aku patah balik pergi plant 1& 2 nak dekat 10 kali 1 hari..(ingat dekat?)
pastu boss asik mintak yield update..
nak dptkan yield update kene tepon org sane sini, tgk report..
dah 2, klu yield rendah, kene bg sebab..kene verify balik ape yg perlu..
belum sempat duduk lg, da kene amek operator..time org balik keje plak 2..
aku bwk kete manual, pastu jem gile bab*..
kereta beratur berpuluh2 KM..
kaki kiri aku da crammed sbb tekan clutch je..
dlm kete terbayang2 bile nak anta report kat customer plak..
baru lepas kene tego ngan customer report x anta ontime..
2 baru terbayang bile nak anta, bile nak wat report 2??
hset plak da denga bunyi azan maghrib..
operator kene balik sebelum kul 8, klu x aku yg kene anta dorang balik umah..
mane x menitik air mata aku???
nevermind, i take it as a challenge.

yg x bestnye kat sni, aku x leh nak tunjukkan skill aku..
skill ape yg aku ade? skill gado ngan org, ngan top management..
people here likes to complaint..ko wat la onar skit, dorang akan directly complaint ngan boss..
aku x wat onar pun kene complaint gak..
da sehabis baik aku jage reputasi aku ttp kene komplen gak..
aku bnyak je x puas hati dgn org, tgk org wat keje mcm haram, x buat keje langsung pun ade, mulut mcm cibai, tp aku xpnah skali pun komplen org 2 kat boss die..
aku x reti nak wat camtu..
sbb aku da biasa utk deal the problem myself..
survive myself..
x reti nak menempek kat boss ngadu itu ini..eee siyes x reti!
and this kind of people(yg suke komplen), aku mmg pandang rendah sgt..
as low as floor..tkut position tergugat mcm 2 la jdnye..
tp......ape dorang kesah..da mcm 2 culture kat sini..hmmm

bile jd mcm ni, aku rindu kat boss lame aku..
kilang 1st and 2nd aku keje dlu, ade gak mcm2 cabaran..
tp aku ttp jd anak kesayangan boss..
oppss, bkn aku ckp, boss sndiri yg ckp..
kwan2 kerja pun ckp..
aku pun rse..erk :)
aku x kesa jd org kesayangan ke x, tp yg penting aku nak org appreciate keje aku, paham cara aku, perbetulkan ape yg salah..
dulu klu aku slh, boss aku akan back up aku, tutup slh aku dpn sume org..tp die ttp tego n mrh aku kat bilik die..
klu aku wat perkara yg btol, aku akan dipuji..
bknnye mcm skang, denga je ape yg org komplen n klu aku kene mrh ngan sape2, my boss just keep quite even knowing i am right, they are wrong..this is bullshit.
and i just missed my ex-boss.:(

this is life..
u cannot always get what u want and u can't always be on top..
this is life, it will rotate and keep rotating..
u will see every single angle, then u will learn..
what i have been thru now is just 1 degree of angle..
more to come..InshaAllah if i still live tonight, tomorrow and a day after..
i will see the next angle.



p/s: dewan dato' onn da fully booked smpai thn dpn, mcm mana nak kawen ni?



Friday, March 23, 2012

last day di wellmate

Assalamualaikum..

today is my last day in Wellmate Sdn Bhd, sub Superpak Singapore..
started my 1st day in this company on 19th Dec 2011, n today is 23rd March 2012..
3 months lbh skit..heee..ape aku ni keje 3 bulan skali tukar2..
emm, what to do, i da mati kutu kebosanan keje sini..

ok, let's hope i will stay in new company min 3 years ok, not 3 months..
i dunno why the words from one of the interview kept playing in my head..
u know, i change my job 4 times, n the min working time for each job is 6 years..
this words keep repeating in my mind..
so decided to be like him..i really want to be like him and successful like him..
ade positivenye kalau keje sgt lame di satu tempat,
people recognize u better and the chance to be promoted is higher..

isnin ni masuk (26th March), same with my fiance..
die lg syok, 20 March die nak masuk company baru, suddenly got an interview from Dan Kaffe..
He got the offer, make it 2 offer in total..
better offer than the tomorrow-to-start-work-at-new-company tu..
n he once told me that die teringin nak keje situ..
congratulations then dear sbb dpt ape yg u nak..
klu tnye i, i nak keje kat petronas smpai skang lum dpt..
but i totally syukur ape yg i dpt skang ok..jgn kate takeburrr..x, x..

so i encourage him to choose Dan Kaffe la, money is everything ait..
(tp nape aku snggup tngalkan wellmate yg da counter offer gaji lbh tnggi..wateva)

so we together start to work in new company on 26th March..
he called me yesterday, eh kite masuk keje sme tarikh la.. :)
jodoh sgt la kan en abg??



p/s: skang aku tengah menggila bace blog bride-to-be (B2B)..i read from the very newest post until the very last..very much love the DIY entry, until i da ade rainbow atas kepala imagine my DIY dress, my DIY veil, my DIY hand bouquet, n DIY etc..(rajen sgt la mardiana ni kan)..n sibuk save picture that have elements of wedding, either the dress, veil or the dais..now i have thousand pictures collection ok..

p/s/s: want to make this blog as half B2B blog jugak la..half je, the other half mcm bese la aku nak sumpah serana sesape yg aku x suke..hee :)



alah, senang je wat veil ni..nak cancel la tempahan veil ngan kawan i yg i suh die beli kat bandung 2.. :)

Friday, March 16, 2012

tunang

mase 1.1.2012 mase tu sy tunang..almost 3 months already tp baru nak cakap..takpe2, fresh lg..

da lame da blog kepam ni x diserikan dgn pictures, hari ni bru rse nak upload gamba yg berseri2 ni utk tambah seri yg da lme x seri..seri ker???

-mood utk kahwin membuak2..hiks-




cincin merisik (kiri) cincin tunang (kanan)..i really adore my rings especially cincin tunang..yela klu x suke xde la i pilih dok? but no one except me like this ring as much as me..en tunang ni pun i ragu2 suke ke x, sbb die ni sume brg yg i pilih sume die ckp cantik..amek ati lettew..i love the concept of the rings, it's a modern contemporary, da mcm deco umah plak ye..tp kawan2 sume ckp straight to my face, x cantik! mak en tunang ni plak ckp, mane g batunye, tertanggal ke..seni la mak makcik, seni..



ok, this dress was design by me..hikss..unbelievable for myself too..inspired by majalah pengantin, and i decided to make the simplest dress yet elegance..not so unique, many more can come out exactly with this pattern, yolah, melambak kat majalah n tenet khannn..kainnye i bought myself at jakel, after dtg jakel 2 spuluh kali, kamdar 5 kali, and lastly paksa kawan i utk temankan i g beli kain pd pukul 10pm..10pm ye kawan2, jakel da tutup..tp i punye degil, masuk gak thru the door yg da halfly close 2..ade i kesah? customer is always rite, ait?



ni en tunang, name shahrir, i panggil ril, bucuk, eh..mse zman u org pnggil kulop..ish lucah btol nme kan..bole google..x leh citer lbh, blog ni utk i je..nak citer psal die, suh die citer sndiri kat blog die yg da berlumut tuh.. shahrirshaari




us, me n him can pose any style..2-2 ni mat n minah gambar..mase zaman u dlu, we share our money juz to bought the DSLR, we're picture's lunatic..skip mkn dinner beberape hr lepas tuh..hikss..we're the first that bought the cmera among our frenz..puih, itupun nak bangga..then skang our x-classmate total da ade 8 DSLR..g keje kawen msing2 kecit kecit kecit bunyi kmera kitorang ajer..



p/s: lupe nak citer, me n him is classmate mase kat UPM..everytime nak balik hometown, sme2 tempah tiket bas sbb 2-2 org jb, 2 yg sangkut 2.. ;)





Thursday, March 8, 2012

Interview

hari ni nak criter pasal interview..
this coming friday aku ada 2 interview..
bulan ni aku dpt 4-5 interview, pdhal aku da sign offer letter kat 1 company ni..
bkn tamak, bukan..
knape aku begitu bnyak skali apply kat jobstreet 2 maybe akan diceritakan pd next post..
klu ade mood la nak crite..
apply punye apply, ternganga n terbeliak biji mata bila tgk gaji aku rendah thap dewa..
akibat mntak cuti mmg la camtu, ye dak..
dtg lmbt lg tiap2 hari..tolak gaji ok tolak gaji..
untung company ni dpt pekerja mcm aku, bole save dorang pnye financial dgn tolak gaji aku bnyk2..company lain ade?

aku slalu tnye spe2 yg pnah interview org utk dptkan tips2, n aku gak pnah jd interviewer..
nak bg tips skit utk sape2 yg bakal kene interview 2..
ayat mcm aku ni bagus kan..puih skit..

aku nak share beberapa tips mase interview..
aku ni xde la hebat langsung pun, tp Alhamdulillah bnyak la lekatnye..
i tinggal pilih je..

1- Bace Bismillah..sbelum interviewer 2 dtg selawat selama mane yg boleh..arwah mak aku ajar bace ni "Rabiyassir Wallatuassir Waathmir Bir Khair"

2- CONFIDENT. ni sgt2 penting..confident level kene tinggi, ble confident tnggi, cara ckp pun nmpak firm or tegas..bile confident, pastu kite calitkan dgn senyuman, mmg cair hati interviewer 2..klu terlalu ikut prasaan takut n gementar, confident ni x kan ada..so gementar mse isi borang je, da berhadapan dgn org 2, kene confident..klu x leh gak, buat2 confident..xpe2, jnji ado..ini la yg slalu dikatekan oleh interviewer kat aku, die suke sbb aku ade confident level yg tnggi..pdahal dorang x tau, aku taram je klu bercerita, bknnye btol ape yg aku ckp 2..tips lain utk confident (selain berpura2), duk tegak2, jgn sandar kat kerusi, suara kene lantang..

3- untuk org yg belum pnah bkerja/fresh grad, study la skit psal background company 2..x perlu hafal..tp biasanya fresh grad ni org lbh bnyak tanye psl diri n kluarga..lainla dpt oil n gas, ha g kat store 2, lap habuk kat buku 2, buka pelita, ulangkaji la ko...

4- untuk yg da pernah bekerja, soalan wajib ape yg ko wat mse keje skarang..yg ni mmg kene bnyak point..aku pnah dtg interview, mls nak crite bnyak2 ape job task aku, mmg konfem la x dpt..tp klu kite bercerita tnpa ditanya n cerita n cerita lg, interview 2 pun akan angguk n angguk n angguk (yg ko ikut anggukkan kpale nape time bace ni?)..dlm hati ckp, yeye je budak ni..tp dorang suka..

5- tell me about yourself.. 99% dorang akan tnye..klu ikutkan soalan ni la plg ssh, sbb klu dlm 15 mnt ko cite psl name ko asal mne, adek bradek keje ape, hobi la ape la, ini akan merendahkan markah mu..percayala..sbb boring gile..aku pnah bce kat tenet psal soalan ni sbenanye starting point yg sgt kritikal, mat saleh 2 ckp jgn citer psal personal, tp crite psal pandangan n pendapat..ssh tuuu...ko kene reka crite yg bole menarik perhatian interview 2..ssh kan klu nak cipta tajuk sndiri..so kat sini aku share 1 trick, slalunye berkesan..camni, 1st2 tu ckp la name ko sape n boleh panggil ape in short..then ckp ko stay kat mne, amek diploma/degree ape..fullstop. jgn lbih2. pastu trus ko masuk psal keje ko skang, n citer psal ape jobtask ko..so ko akan bercerita dgn berlarutan tnpa sedar n kira 2 in 1 la, xde la die tnye lg psal ape ko wat time keje ko skang..contoh:
"hi, i'm sipolan bt sipolan, u can call me sipol..i came from jb..i am degree holder, study in upm, i took chemical engineering..after finish up my study, i working at kilang kicap as my first job..in kilang kicap i work as kuli..i learn a lot tet tet tet tet...(must be more than 350 words..hehe)"

lepas 2 die akan tnye ape psal yg ko crite 2, ko pun jwb n perbualan menjadi sgt seronok n ko terlupa utk nervous smula..sedar x sedar soalan "tell me about yourself" tu ko telah jawab dgn gagahnye..erk..itupun bergantung pd diri masing2 untuk crite pasal pengalaman kerja korang camne..klu rse mmg da xde keje, ko cite je psal keje org lain tp knonnye ko yg wat..

6- lepas diatas, klu dpt jenis interview yg mmg x reti bosan, die akan smbung la tnye soalan lain lg..tp kire da lpas mse kritikal, iaitu ape jobtask ko skang (diulangi, sgt2 penting ok)..soalan selebihnya contoh mcm strength or weakness, 2 hentam je la, g google ke tgk contoh jawapan..

7- berdoa dan tawakal.



p/s: esok schedule aku sgt2 pack, g kwsp, service kete, wat account kat public bank, g 2 tempat interview, cari wrapping paper utk balut hadiah wedding emy n etc..aku kene amek mc ni, asik cuti free je, bile nak kumpul duit kawen!


Tuesday, March 6, 2012

hairan

hairan aku ngan muka aku ni..
muka skang ni la, muka yg berusia 24-25 thn..
sgt2 teruk..eee

patah tumbuh, hilang berganti..
sesuai sgt la 2 nak keadaan muka aku skang..
jerawat 2 ha, datang x abis2..pelik..
aku cuci muka 3 kali sehari kot..huh

dulu, muka aku sgt bersih..
ye tau sume org pun sgt bersih dulu2..
tp mase balasan tahun, sebutir jerawat pun xde..jeragat pun x ingin ada..
aku x pnah knal erti jerawat..wah gitu..
mase kat skolah menengah femes dgn soalan, nape muke aku bersih sgt..
dgn megahnye aku menjawab "air sembahyang 5 kali sehari"..
kan Tuhan x suke org camni..kan kan..balasan
aku ni pun nak megah agak2 la, sembahyang pun x ckup mase 2..(malu)

aku rase mase start aku masuk universiti aku da mula resdung..
mane ntah jangkitnye..
hidung slalu gatal2..
kuar jerawat, tp x lah selalu n x lah teruk mane..
bile make up nmpak licin la gak..bile make up la aku ckp!

skarang mcm haper..
jerawat batu plak 2, yg skit 2..
mesti org geli bile terbayang..haih~

aku da cube mcm2 produk, mahal murah, sumenye..
baru2 ni cuba miracle mask..
feedback kat tenet mmg la positif belaka..
smpai kwn aku, elysa knalkan produk ni..
die pun bnyak jerawat mcm aku..
die kate bile pkai mask 2, cuci je jerawat nampak kecut..awesome!
aku ape lg, beli la online..

emm, stakat ni, bila pkai muka rase bersih je..
aku tgk gak kat cermin, mcm effective mcm x..
mungkin aku pnye kulit degil, so aku truskan pkai..
rse jerawat2 lame da mkin hlg..

tp knape???? knape tumbuh lg??? knape ada yg baru???


p/s: pertumbuhan jerawat mmg menurunkan confident level aku.. :(


Monday, March 5, 2012

chatting

lately i chat with old friend of mine..
very old, muke pun da tua.. :)
badan x membesar2 gak..
same age of mine, same school of mine and same dorm of mine..
never thought we could get in touch n talking craps, again..
hanjing, babi, tino (ni sume ayat die..ngeh ngeh)..

juz to get back to old memories..
how we fought over a small matters..
we laugh everyday pissing sumone else..mummy dorm kitorang ler tu..
i had a good time in boarding school then..tcsjb
even slalu kene buli dgn kechik..

yes kechik, it was you, yes u i am talking about..
the point i write here abt u becuz i missed u..bluerggggghhhh
becuz this post as a prove that u promise to give me presents on my wedding day!
yg mahal punye pasti..rm500 n above..kate bonus 60 bulan..
aku tuntut smpai ke lubang hidung ko kechikkk..

oh not to forget, the sling bag that i talking about..
6 april ni meh..nnt i pm my address ok sayang..



p/s: i was bored again n again..everyday..n juz now i sleep on my desk n sumone approach me, u rest je eh..thought that i'm sick..hell yeah, sick with this place..puasnye tido 2 jam td.. ;)

26th March, come to me fast..
Ya Allah, berilah aku keberkatan ditempat kerja baru nnt..




Wednesday, February 29, 2012

hilang profesionalism

aku marah kat office hari ni..
hilang profesionalism aku..
drp production aku naik atas office dengan berdegup2 jantung aku..
bkn degup sbb takut..
tp sbb x tahan nak mlepaskan kemarahan..
ni sume setan la nih!

aku da lame aim org ni..
aku prasan die x suke aku..
tp aku wat bodoh je, wat keje aku sendiri..
stiap kali aku tanye, mmg nak x nak jawab..
stiap kali die lalu depan aku wat aku mcm x wujud..
stiap kali ade kal utk aku n kebetulan die yg jawab, die panggil skali..
yg lg skali org lain panggilkan..

tp td aku hilang sabar..
bdk kat office (org lain) kate die kal aku dr production..
urgent katenye, brg nak kuar tp x de QC stamp..
aku pun kelam kabut turun..
sampai kat production aku jumpe die, die jln menonong..
aku panggil die, die x toleh..
aku sabar lg anggap die x dengar..
pastu aku x sempat nak kejar, aku kal die..
aku tanye "brg ape yg x de QC stamp"..
die jawab "adalah kat bawah 2, ok la i bz".....terus die letak fon
babi

aku naik atas dengan perasaan mmg x tentu arah..
ni namenye bom da nak meletup..
dengan layanan die yg mcm puaka slama ni aku diamkan..
aku naik atas office, aku hempas pintu..
aku straight g tempat die n tunjuk jari aku..
bkn jari tengah, tp jari telunjuk..
aku ckp " u jgn nak melampau boleh x, u igt i n i ape, sesuka hati..bla bla bla"
org lain pandang aku dgn pandangan terkejut..
aku x pnah bersuara kat office 2..
aku bersuara bila org tanye or time angkat fon..
x pnah bersuara sbb untuk bercerita..
x ramai kat office ni n aku sorang je melayu..

org lain tenangkan aku..
aku kluar n hempas pintu lg..


hilang sudah profesionalism aku..



Monday, February 27, 2012

i say n he says

"u owe me", says dominic to diana (pronounce daiyen)..
what the heck,
after i reject ur offer then u said that i owe u..
i owe u because u give me this job..
desperate ke bang?
(puih, x nak mcm prasan pla aku nih)



Alhamdulillah, i got job offer, nearer to home..the basic is a bit LESS than now..uppps, don't judge too fast! add with the allowance, the nett salary SLIGHTLY better than now..who cares the difference, i really want to move asap..grateful to Allah cuz grant my pray..

my boss counter offer me..better than the new offer..i decline..he negotiate and keep negotiate, and i give reasons and reasons..he replies to all my reasons..he try to fill the holes that bother me so much..


i say: one of the reason, this company does not have prayer room
he says: it actually in my plan, juz need time to commit..u will have the prayer room soon, u should ask me that..

i say: i want to work closer to my home
he says: u getting married rite, so u should live with ur husband..so u can choose where to buy ur house..the salary i offer u will cover the transport and rental house..(poyo je org tua ni)

i say: i was boring, i just enjoyed working here once, during the big audit time..i learn a lot..but now i only key in data for a month!
he says: so sad i cannot provide audit day for you everyday..((we both laughing))..u know what, u r too fast..i already put in my plan, my priority to have you manage quality dept in 3 plant, including singapore n indonesia..u will have a lot of work, involve in management..how i wish u to be my leader n sumday be a manager.. (ngantukkk)

i say: i have no friends here at all, i'm alone (kuangasam air mata nak jatuh plak, gile tapir)
he says: i am very sorry that i cannot help u with that..but u close to ur QC inspector rite..

he say: u go back n think carefully..if u still want to go, do me a favor..don't leave now, juz wait until i get replacement. u at least owe me that!
i say: oh ko, dlu bkn main lg ko paksa aku benti awal eventhough aku ckp tender kene 2 bln n ko paksa benti sbulan gak smpai aku mrayu wat muke x malu kat x-boss aku utk lepaskan aku sbulan, n siap merayu dapatkan bonus lg wlupun benti awal..huh! (dalam hati je ckp)



Saturday, February 25, 2012

this kind of picture


this is my sister's wedding photo with my late parents..how i was touched by looking at this photo, my tears came out, uncontrollable.

1 fine day, InshaAllah i will be married too but i can't afford to have this kind of picture. never.





Al-Fatihah for my mother n father.
Almarhumah Menah Binti Nambong
Almarhum Mohd Noh Bin Mohd Amin


Wednesday, February 22, 2012

sensitif

post ni patut aku karang right away mase aku terase 2..
tp asik postpone n postpone..

aku sensitif..sgt sensitif..
nampak kuat, tabah, slelamba, gila2, suke wat benda bodoh, x denga kate org, mulut bole thn mcm puaka,
tp aku sgt sensitif..
ntahlah, da natural ataupun org ckp semulajadi..

hati aku mcm telur kuning..
kalau setakat gentel ngan jari, x de pecahnya..
tp kene cucuk ngan lidi terus meleleh2..
sedapnya kalau makan telur mata separuh masak..iklan..
walaupun luas permukan jari adalah lebih besar dr luas permukaan lidi..

susah aku nak lupa bile aku da trase..
aku tetap berfikir dan terus terasa..
x bestnya jadi camni..
tp ttp kene bersyukur, sbb aku punya perasaan..aku bukan telur kuning..

aku x tau aku nak citer kat sape bile aku trase benda 2..
aku nampak benda 2, terus sentap..
tp aku still lagi senyum kat die..
tp smpai lah ni aku x paham..
da lah terasa, x paham lg..haih..
knape die buat mcm 2..
aku bole terima org yg x suke, benci meluat ngan aku buat benda mcm 2..
tp die adalah org yg sanjung (perasan), yg kate dpn2 suka kawan ngan aku..
selalu share rahsia kat aku, ikut je ape advise aku..
tp die buat mcm tu..x paham..
nak kate aku bengap, baru je amek soalan IQ td dpt 126..
pening..

dulu pernah, sbb nak turutkan kerisauan die, aku dengan beraninya buat benda bodoh..
sampai org x percaya kat aku..
nyesal ngan aku...
pandang sinis aku..
tp aku puas hati sbb aku x menyusahkan semua org..kononnya..
rupa2nya, benda 2 bukan kerisauan yang sebenar..
buktinya aku nampak benda tu..jelas lg terang..




p/s: aku rindukan kak ain..kak ain da mcm kakak aku yg sbena..die jarang bukak tenet, n aku rse die x bace blog..die keje kat flex sbg qms engineer..die anggap aku lebih dr adik die..die sgt baik dan die terbaik..sori sbb buat akak menangis sbb sy tinggalkan akak..benda ni la yg wat aku nyesal tinggalkan flex..tsk (hingus).


Thursday, February 16, 2012

choices

or options..
God give the choices..
we choose one..

life is full of choices..
just like maze..
you go the wrong way, u got stuck..
u go the right way, u get the luck..
but no worries of making the wrong choice..
u can return back even it's time, energy or maybe money consuming..

from what i have gone thru, get the best offer doesn't make it is the best choice..
we need to think very far way, open up the box of your mind..
u will find the bad about the best..
and u also will know the good about the bad..

human live with everything..
we deal with anything..
we don't survive alone..
even the survivor in the lost island drinks the water from the sea..
so when we making a choice, ensure that u do not lonely survive..
u will died out of boredom and regret for the rest of your life..
that's sucks..


i got 2 jobs offer, best salary in kl, but i chose jb..whatever it is, money not only the matters..
friend of mine, eh fiance of mine, have 2 choices to be made, just same like me..the best offer in kl, but jb suits him better..


Thursday, February 9, 2012

bisnez

keturunan menah n mohd noh ni mmg la otak bisnez..maju x maju lain crite..7 adik beradik aku (termasuk yg da meninggal) sumenye gila mencari duit thru bisnez..nak kate ikut mak ngan bapak aku x de plak bisnez2 ni..bapak aku keje buruh, lepas accident bwk teksi..mak aku surirumah, masakkan bekal pegi sekolah..

dari yg 1st sampai la last (aku) sumenye ade bisnez masing2..dorang sgt konsisten..aku je jual itu la jual ini la..n jgn x percaya aku pernah jual sampul raya yg aku dpt free dr akak aku yg keje kat cimb..jgn kate laku, smpai bergadoh2 berebut nak beli sbb x ckup..dan banyak lg kisah perniagaan aku especially mase kat flex..

yg pelik tentang diri aku, bisnez tengah maju, income tenga masyhukk, aku stop dgn tiba2..sbb aku malas, walaupun aku da lantik beberapa ejen untuk uruskan..sampai lah ni dorang oder VCO and tupperware, aku wat bodoh je..sgt2 x bersyukur! padahal bkn skit aku dpt..

skang ni bisnez dulu x abis n x manage btol2, aku migrate ke bisnez lain..bisnez ape, biarlah rahsia dulu..aku nak dptkan customer2 luar dulu..n hopefully maintain semangat aku ni bila ade oder berlambak2..tp kalau x de oder, jgn risau, aku akan bertambah semangat buat 'kempen'..itu la aku..

sgt x suke dgn perangai aku ni..haish~

gamba mak n bapak aku..mmg ternyata lain dari kami..selain dr minat meniaga, minat mengumpul babad gak lain..kitorang sume bnyak babad, mak bapak aku slim je..wlupun abg2 n akak2 aku tuduh aku dlm fb yg aku plg bnyak babad, tp aku tetap rase akak aku yg juara.



miss mother n father so much.. :(

Friday, February 3, 2012

audit

audit ni quite a big one..
to determine this company got the tender or not..
haih, bile da responsibility 50% on my shoulder..
the rest 50% divide by the rest of another employer..
it's like i can be operation manager after all..
tau, x layak, eh belum layak..

but this is tiring..
not tired because of to do a lot of things..
tired because i went for googling and facebooking all the time while worrying abt the audit..
no help from others, have to survive in the deep sea alone..
drowning and trying to get out to see the light of the sun..alone..

working at every different company have their own pros n cons,
the only thing that will determine our interest is fun or not fun..
when we do the job, does we sincere to the the job given..
does we commit the job just being told to, or we want to..
even we hate to stay there and do the job becoz we were told to,
at some point of time, u will realize how good for the future..
the experience of trying to adapt this kind of new environment..
i do face that at this moment..
how challenging when i have to suffer before because i have no interest..

but after went for the audit, they give me the token of appreciation..
the audit went very well, just some minor findings..
they always convincing me, this is the real training for me..
although new, i have to take the responsibility alone deal with this test..
with the hope and trust from the top management..
now, customer trust me too..Alhamdulillah..
many more challenge to come..

i may not get this opportunity to learn even in the most exciting-fun-big-company that i wish to work for..
this is what they always tell..
u go to the small company ar, u kene sapu sume keje meh..
yeay it is true though..i face it..even for the clerk job..
but if we think otherwise we can see more the advantages..
the smaller the company, we will be exposed more..we will know more..and more and more..
not only internal matters, we will see the external one..
outside from the atmosphere..
i learn how managers to managers talking..
i see the bisnez and engineering correlations..
i feel the stressed situation of the successful person having..
n i am taught to be a good auditor/auditee as well..
it is all because i involve on their meetings..
this is better than official training..



to my senior ops manager, da la x bg angpau raya cina lepas..da abis audit ni, blanje la mkn mhal2..keep compliment me not so very good meh..i akan jd riak n malas lg ok..look wat do i do now..blogging meh..


Thursday, February 2, 2012

rentetan

rentetan dr post sebelum ini..
Alhamdulillah..celcom yg salah..i owe no debt ok..

We are tested in many different ways..
This proven to be happened..
Allah can give whatever He wants and can take back at any point of time..
Lesson learned..


shock

i was shocked..mcm kene renjatan elektrik..kene renjatan elektrik pun x shock camni..
nsb baik low blood pressure..klu x, kene heart attack aku..

dlm sekelip mata,
Tuhan boleh bg sume n Tuhan bole tarik sume nikmat..
this is true my dear fren..

to think of why why & why, we need to calm first..
as i always do, close my eyes with a calm mind..
don't ask anyone around you the question of why..
ask that to yourself..why this happen to you..
not this way --> ha, knape aku!!!??
but this way --> knape aku?
are you really deserve the chance?
is that your right at the first place?
whatever it is, God test the human that He loves..
He loves me..Always love..

to be in trouble actually not so bad thing..
it keeps u learn n learn n learn..
the person not in trouble don't feel the 'sweetness' of it..
it is the greatest feeling after u pass the trial from God..
u will be more grateful. InshaAllah.



p/s: cuba tenangkan diri bile dpt tau phone bill aku rm421.11 dalam mase 1 malam..


Wednesday, February 1, 2012

marah dgn puaka

asik rase nak marah je pagi2 ni..
bile iman da kurang dalam diri..
mula rase nak lempang sorang demi sorang..

bestnyer kalau dpt jd penyabar..
takde la rse serba tak kena..
bole senyum je bila pandang musuh..
bole helakan nafas sikit demi skit bile denga benda menyakitkan hati..
bknnye hembuskan karbon dioksida sebanyak yg mungkin pastu kate 'bangang!!!'
tp alasan je klu x dpt jd penyabar..
2 sume diri sendiri yg pilih..



2 la sape suh x byr ptptn dlu..tp aku da bayar skit demi skit nok..
pinjam rm5000, byr blik hampir rm2000, baki terakhir mse Jan'12 = RM5403..
puaka, sila balas email/pertanyaan/rayuan aku. mcm mane la ko boleh jd pegawai kat situ. mmg puaka.



Tuesday, January 31, 2012

Disappointment

I am disappointed with the results..
Erm, human must have this disappointment in life..
Because 'it' show us that we don't always get whatever we wanted..
Even Warren Edward Buffet can't buy anything with money..
Yes, you can buy shares with money, but you can't buy fate..

God has plan for us..a great one..in future though..
Just be patience and wait just for a while..
Keep praying when we sad, happy, frown and smile..

What I do when i have to accept this fact is i close my eyes..
It's really comforting and feel like releasing the balloon to the air while taking a deep fresh air..

And the best part is if u close your eyes and close and close again and get your pillow stuck on your face in a comfort bed for hours!
I want to sleep tight now but how?? I kat office ni..haih~


Sleep is one of the best remedy in life..




Monday, January 30, 2012

hurt

hurt.
the truth hurts.
but nothing can change the truth..
the truth comes when the thing is done..
so nothing can undo the hurt-things..
but there is a way to ease your feelings of being hurts..
n this is the way, my way..


long time no see again

yeah, long time no see again..maklumla angin pus pus..
ok for a starter for new year 2012.. i changed work..not in flextronics anymore, wellmate i am..huh, big decision huh..go mardiana go..pdn muka ko, ko yg plih!

aku bangga sbenanye dpt bkerja kat flextronics..my boss is awesome ok..she loves me..biarla org nak kate aku prasan..but being a not-yet-matured-girl-in-industry makes me want to jump here and there..i'm very sorry boss to left you..no matter how many times u offered me back, no matter how regretful i am leaving u, i'm sorry again..maybe not this time to be back, maybe some other time perhaps, but i am very sure not now..(it is because i'm hurt? jeng jeng jeng)

2012 is all about my career transformation..i'm stil seeking another job..tamak is it..but thinking back, this employer pay me to do my job, but now i'm facebooking, googling and internet shopping..x berkat wey..tp nak wat camne, i have no interest at all with this company..so better i start to make a move..interview da..jawapan je blum dpt..


p/s: actually too many things to write..i want to change my style of writing..maybe not wat abt i did, but abt how i learn things in life..