Friday, March 23, 2012

last day di wellmate

Assalamualaikum..

today is my last day in Wellmate Sdn Bhd, sub Superpak Singapore..
started my 1st day in this company on 19th Dec 2011, n today is 23rd March 2012..
3 months lbh skit..heee..ape aku ni keje 3 bulan skali tukar2..
emm, what to do, i da mati kutu kebosanan keje sini..

ok, let's hope i will stay in new company min 3 years ok, not 3 months..
i dunno why the words from one of the interview kept playing in my head..
u know, i change my job 4 times, n the min working time for each job is 6 years..
this words keep repeating in my mind..
so decided to be like him..i really want to be like him and successful like him..
ade positivenye kalau keje sgt lame di satu tempat,
people recognize u better and the chance to be promoted is higher..

isnin ni masuk (26th March), same with my fiance..
die lg syok, 20 March die nak masuk company baru, suddenly got an interview from Dan Kaffe..
He got the offer, make it 2 offer in total..
better offer than the tomorrow-to-start-work-at-new-company tu..
n he once told me that die teringin nak keje situ..
congratulations then dear sbb dpt ape yg u nak..
klu tnye i, i nak keje kat petronas smpai skang lum dpt..
but i totally syukur ape yg i dpt skang ok..jgn kate takeburrr..x, x..

so i encourage him to choose Dan Kaffe la, money is everything ait..
(tp nape aku snggup tngalkan wellmate yg da counter offer gaji lbh tnggi..wateva)

so we together start to work in new company on 26th March..
he called me yesterday, eh kite masuk keje sme tarikh la.. :)
jodoh sgt la kan en abg??



p/s: skang aku tengah menggila bace blog bride-to-be (B2B)..i read from the very newest post until the very last..very much love the DIY entry, until i da ade rainbow atas kepala imagine my DIY dress, my DIY veil, my DIY hand bouquet, n DIY etc..(rajen sgt la mardiana ni kan)..n sibuk save picture that have elements of wedding, either the dress, veil or the dais..now i have thousand pictures collection ok..

p/s/s: want to make this blog as half B2B blog jugak la..half je, the other half mcm bese la aku nak sumpah serana sesape yg aku x suke..hee :)



alah, senang je wat veil ni..nak cancel la tempahan veil ngan kawan i yg i suh die beli kat bandung 2.. :)

Friday, March 16, 2012

tunang

mase 1.1.2012 mase tu sy tunang..almost 3 months already tp baru nak cakap..takpe2, fresh lg..

da lame da blog kepam ni x diserikan dgn pictures, hari ni bru rse nak upload gamba yg berseri2 ni utk tambah seri yg da lme x seri..seri ker???

-mood utk kahwin membuak2..hiks-




cincin merisik (kiri) cincin tunang (kanan)..i really adore my rings especially cincin tunang..yela klu x suke xde la i pilih dok? but no one except me like this ring as much as me..en tunang ni pun i ragu2 suke ke x, sbb die ni sume brg yg i pilih sume die ckp cantik..amek ati lettew..i love the concept of the rings, it's a modern contemporary, da mcm deco umah plak ye..tp kawan2 sume ckp straight to my face, x cantik! mak en tunang ni plak ckp, mane g batunye, tertanggal ke..seni la mak makcik, seni..



ok, this dress was design by me..hikss..unbelievable for myself too..inspired by majalah pengantin, and i decided to make the simplest dress yet elegance..not so unique, many more can come out exactly with this pattern, yolah, melambak kat majalah n tenet khannn..kainnye i bought myself at jakel, after dtg jakel 2 spuluh kali, kamdar 5 kali, and lastly paksa kawan i utk temankan i g beli kain pd pukul 10pm..10pm ye kawan2, jakel da tutup..tp i punye degil, masuk gak thru the door yg da halfly close 2..ade i kesah? customer is always rite, ait?



ni en tunang, name shahrir, i panggil ril, bucuk, eh..mse zman u org pnggil kulop..ish lucah btol nme kan..bole google..x leh citer lbh, blog ni utk i je..nak citer psal die, suh die citer sndiri kat blog die yg da berlumut tuh.. shahrirshaari




us, me n him can pose any style..2-2 ni mat n minah gambar..mase zaman u dlu, we share our money juz to bought the DSLR, we're picture's lunatic..skip mkn dinner beberape hr lepas tuh..hikss..we're the first that bought the cmera among our frenz..puih, itupun nak bangga..then skang our x-classmate total da ade 8 DSLR..g keje kawen msing2 kecit kecit kecit bunyi kmera kitorang ajer..



p/s: lupe nak citer, me n him is classmate mase kat UPM..everytime nak balik hometown, sme2 tempah tiket bas sbb 2-2 org jb, 2 yg sangkut 2.. ;)





Thursday, March 8, 2012

Interview

hari ni nak criter pasal interview..
this coming friday aku ada 2 interview..
bulan ni aku dpt 4-5 interview, pdhal aku da sign offer letter kat 1 company ni..
bkn tamak, bukan..
knape aku begitu bnyak skali apply kat jobstreet 2 maybe akan diceritakan pd next post..
klu ade mood la nak crite..
apply punye apply, ternganga n terbeliak biji mata bila tgk gaji aku rendah thap dewa..
akibat mntak cuti mmg la camtu, ye dak..
dtg lmbt lg tiap2 hari..tolak gaji ok tolak gaji..
untung company ni dpt pekerja mcm aku, bole save dorang pnye financial dgn tolak gaji aku bnyk2..company lain ade?

aku slalu tnye spe2 yg pnah interview org utk dptkan tips2, n aku gak pnah jd interviewer..
nak bg tips skit utk sape2 yg bakal kene interview 2..
ayat mcm aku ni bagus kan..puih skit..

aku nak share beberapa tips mase interview..
aku ni xde la hebat langsung pun, tp Alhamdulillah bnyak la lekatnye..
i tinggal pilih je..

1- Bace Bismillah..sbelum interviewer 2 dtg selawat selama mane yg boleh..arwah mak aku ajar bace ni "Rabiyassir Wallatuassir Waathmir Bir Khair"

2- CONFIDENT. ni sgt2 penting..confident level kene tinggi, ble confident tnggi, cara ckp pun nmpak firm or tegas..bile confident, pastu kite calitkan dgn senyuman, mmg cair hati interviewer 2..klu terlalu ikut prasaan takut n gementar, confident ni x kan ada..so gementar mse isi borang je, da berhadapan dgn org 2, kene confident..klu x leh gak, buat2 confident..xpe2, jnji ado..ini la yg slalu dikatekan oleh interviewer kat aku, die suke sbb aku ade confident level yg tnggi..pdahal dorang x tau, aku taram je klu bercerita, bknnye btol ape yg aku ckp 2..tips lain utk confident (selain berpura2), duk tegak2, jgn sandar kat kerusi, suara kene lantang..

3- untuk org yg belum pnah bkerja/fresh grad, study la skit psal background company 2..x perlu hafal..tp biasanya fresh grad ni org lbh bnyak tanye psl diri n kluarga..lainla dpt oil n gas, ha g kat store 2, lap habuk kat buku 2, buka pelita, ulangkaji la ko...

4- untuk yg da pernah bekerja, soalan wajib ape yg ko wat mse keje skarang..yg ni mmg kene bnyak point..aku pnah dtg interview, mls nak crite bnyak2 ape job task aku, mmg konfem la x dpt..tp klu kite bercerita tnpa ditanya n cerita n cerita lg, interview 2 pun akan angguk n angguk n angguk (yg ko ikut anggukkan kpale nape time bace ni?)..dlm hati ckp, yeye je budak ni..tp dorang suka..

5- tell me about yourself.. 99% dorang akan tnye..klu ikutkan soalan ni la plg ssh, sbb klu dlm 15 mnt ko cite psl name ko asal mne, adek bradek keje ape, hobi la ape la, ini akan merendahkan markah mu..percayala..sbb boring gile..aku pnah bce kat tenet psal soalan ni sbenanye starting point yg sgt kritikal, mat saleh 2 ckp jgn citer psal personal, tp crite psal pandangan n pendapat..ssh tuuu...ko kene reka crite yg bole menarik perhatian interview 2..ssh kan klu nak cipta tajuk sndiri..so kat sini aku share 1 trick, slalunye berkesan..camni, 1st2 tu ckp la name ko sape n boleh panggil ape in short..then ckp ko stay kat mne, amek diploma/degree ape..fullstop. jgn lbih2. pastu trus ko masuk psal keje ko skang, n citer psal ape jobtask ko..so ko akan bercerita dgn berlarutan tnpa sedar n kira 2 in 1 la, xde la die tnye lg psal ape ko wat time keje ko skang..contoh:
"hi, i'm sipolan bt sipolan, u can call me sipol..i came from jb..i am degree holder, study in upm, i took chemical engineering..after finish up my study, i working at kilang kicap as my first job..in kilang kicap i work as kuli..i learn a lot tet tet tet tet...(must be more than 350 words..hehe)"

lepas 2 die akan tnye ape psal yg ko crite 2, ko pun jwb n perbualan menjadi sgt seronok n ko terlupa utk nervous smula..sedar x sedar soalan "tell me about yourself" tu ko telah jawab dgn gagahnye..erk..itupun bergantung pd diri masing2 untuk crite pasal pengalaman kerja korang camne..klu rse mmg da xde keje, ko cite je psal keje org lain tp knonnye ko yg wat..

6- lepas diatas, klu dpt jenis interview yg mmg x reti bosan, die akan smbung la tnye soalan lain lg..tp kire da lpas mse kritikal, iaitu ape jobtask ko skang (diulangi, sgt2 penting ok)..soalan selebihnya contoh mcm strength or weakness, 2 hentam je la, g google ke tgk contoh jawapan..

7- berdoa dan tawakal.



p/s: esok schedule aku sgt2 pack, g kwsp, service kete, wat account kat public bank, g 2 tempat interview, cari wrapping paper utk balut hadiah wedding emy n etc..aku kene amek mc ni, asik cuti free je, bile nak kumpul duit kawen!


Tuesday, March 6, 2012

hairan

hairan aku ngan muka aku ni..
muka skang ni la, muka yg berusia 24-25 thn..
sgt2 teruk..eee

patah tumbuh, hilang berganti..
sesuai sgt la 2 nak keadaan muka aku skang..
jerawat 2 ha, datang x abis2..pelik..
aku cuci muka 3 kali sehari kot..huh

dulu, muka aku sgt bersih..
ye tau sume org pun sgt bersih dulu2..
tp mase balasan tahun, sebutir jerawat pun xde..jeragat pun x ingin ada..
aku x pnah knal erti jerawat..wah gitu..
mase kat skolah menengah femes dgn soalan, nape muke aku bersih sgt..
dgn megahnye aku menjawab "air sembahyang 5 kali sehari"..
kan Tuhan x suke org camni..kan kan..balasan
aku ni pun nak megah agak2 la, sembahyang pun x ckup mase 2..(malu)

aku rase mase start aku masuk universiti aku da mula resdung..
mane ntah jangkitnye..
hidung slalu gatal2..
kuar jerawat, tp x lah selalu n x lah teruk mane..
bile make up nmpak licin la gak..bile make up la aku ckp!

skarang mcm haper..
jerawat batu plak 2, yg skit 2..
mesti org geli bile terbayang..haih~

aku da cube mcm2 produk, mahal murah, sumenye..
baru2 ni cuba miracle mask..
feedback kat tenet mmg la positif belaka..
smpai kwn aku, elysa knalkan produk ni..
die pun bnyak jerawat mcm aku..
die kate bile pkai mask 2, cuci je jerawat nampak kecut..awesome!
aku ape lg, beli la online..

emm, stakat ni, bila pkai muka rase bersih je..
aku tgk gak kat cermin, mcm effective mcm x..
mungkin aku pnye kulit degil, so aku truskan pkai..
rse jerawat2 lame da mkin hlg..

tp knape???? knape tumbuh lg??? knape ada yg baru???


p/s: pertumbuhan jerawat mmg menurunkan confident level aku.. :(


Monday, March 5, 2012

chatting

lately i chat with old friend of mine..
very old, muke pun da tua.. :)
badan x membesar2 gak..
same age of mine, same school of mine and same dorm of mine..
never thought we could get in touch n talking craps, again..
hanjing, babi, tino (ni sume ayat die..ngeh ngeh)..

juz to get back to old memories..
how we fought over a small matters..
we laugh everyday pissing sumone else..mummy dorm kitorang ler tu..
i had a good time in boarding school then..tcsjb
even slalu kene buli dgn kechik..

yes kechik, it was you, yes u i am talking about..
the point i write here abt u becuz i missed u..bluerggggghhhh
becuz this post as a prove that u promise to give me presents on my wedding day!
yg mahal punye pasti..rm500 n above..kate bonus 60 bulan..
aku tuntut smpai ke lubang hidung ko kechikkk..

oh not to forget, the sling bag that i talking about..
6 april ni meh..nnt i pm my address ok sayang..



p/s: i was bored again n again..everyday..n juz now i sleep on my desk n sumone approach me, u rest je eh..thought that i'm sick..hell yeah, sick with this place..puasnye tido 2 jam td.. ;)

26th March, come to me fast..
Ya Allah, berilah aku keberkatan ditempat kerja baru nnt..