Wednesday, October 30, 2013

Pengalaman 1st trimester - alahan teruk

Salam all,

Ingat lagi masa 1st time dpt tau yg aku ngandung (25/5/2013), buat ujian UPT sendiri sbb sedar lambat period dalam 2 hari..x tau la nape tp aku confident sgt yg aku ngandung even belum beli pun pregnancy test 2..ceh, padahal aku mmg over confident pun selama ni..bayangkan lepas je malam pertama (18SX saje!) pd keesokkan harinya aku duk usap2 perut aku dgn harapan sperma 2 melekat with my ovum without any problem..(asal aku rase lucah plak ni).. ha gitu punye over taw..pastu boleh plak kalau nak tunduk ke amek barang ke aku boleh cover perut aku dgn tangan supaya x mengganggu proses kehamilan..kalah orang yg tenga mengandung 9 bulan taw..pastu next week nye aku period..dang!

Alhamdulillah, after almost 2 months aku bernikah (8/3/2013), aku g buat ujian UPT tgk2 ade 2 line which is positive pregnant. pastu pegi klinik for confirmation but Dr kate kantung ade tp x nampak ape, takde degupan jantung..die kate x smestinya awak mengandung..ntah nape aku x amek port pun ape Dr 2 ckp..dalam hati "lantak ko la Dr nak ckp ape, aku tau la aku ngandung..my instinct told me so..fullstop" gile takbur aku ni kan..

Tak lame pastu, hidup aku dah x semanis n seindah hari2 biasa...waaa, penangan 1st trimester yg x dpt dilupakan sama sekali..in total almost 10x i went to clinic, and 6x admitted to hospital due to acute morning sickness and hypermesis gravidarum..

Mase 2 igt lg first2 kene syndrom alahan ni..aku punya lapar x hengat, makan pagi 2x, tengahari 2x, malam 2x..dan sumenye kene makan berat2..lapar die bukan lapar yg macam biasa, lapar yg macam x biasa (hah, paham2 je la sendiri)..aku x boleh lambat dpt makanan, nnt terus x boleh makan..pastu laki aku jd mangsa untuk aku lepaskan kata2 kesat lagi kejam sbb lambat belikan makanan..bile dalam keadaan lapar dan x bole makan, aku rase nak pitam..lg plak mase 2 aku baru je tukar keje baru as process engineer..sblm ni aku QA engineer for 3 years, so for the first time jd process engineer n dpt projek baru plak 2, n kebetulan my engineering manager, senior engineer, buddy engineer n my technician berhenti just before aku masuk take over..yes, sume nye benti dalam bulan yg same, nanges x nanges jugak la aku buat keje untuk 4 org..kat kilang 2 ramai sgt engineer, x terkira, but they will not involve at all kalau bukan dorang punye project..pastu kene plak alahan teruk ni..my big boss pun da x tentu arah tgk keadaan aku..

mase kandungan berusia sbulan, aku da start muntah kuning yg x sedap 2..x kire waktu pagi ptg or malam..so pls change the word of that 'morning sickness'..x lame pastu sume makanan yg aku makan muntah dgn serta merta..minum air pun muntah balik..yg peliknye aku minum sehirup je, muntahnya segelen..dah muntah 2 of course la lembik x bermaya, tambah pitam lg..tp aku gagahkan diri pegi keje terkenangkan projek baru yg nak up 2..tp kat office aku muntah lg teruk n mcm da x boleh jalan n aku trus call my husband suh pick me up hantar pegi hospital terus..Dr da cek air kencing n darah die kate
"are u sure u're pregnant? result air kencing awak negative la" what the heck seh Dr ni ckp mcm 2..aku ttp ngan instinct aku yg mengatakan aku pregnant..aku dgn kepala tertunduk kebawahnya sbb menahan loya n pitam, terus aku pandang n jeling Dr 2 n says..:ye, sy mmg ngandung"..pastu tunduk balik..n Dr 2 suh wat ujian air kencing skali lg, baru positive..trus aku  dimasukkan air 2 botol kat wad pemerhatian (mase ni belum admitted lg)..lepas tgk 2 botol aku x ok gak, terus warded..


x lama lepas 2 aku benti keje sbb aku x thn bile kat hospital pun sampai berpuluh call tanye pasal keje, dorang takde hala tuju lain sbb aku yg in-charge project 2 dr A-Z..planner, production, QA, maintenance sume duk call aku je..penting x penting gak kan aku..terus aku msg boss aku aku nak quit..hah ko..sampai lah ni aku jd mak buyung sepenuh masa..



 aksi terlampau..hehe..aku da x peduli da keadaan sekeliling..al maklumlah hospital government (HSI), register kul 3am, dpt jumpe Dr kul 7am..dari kereta nak masuk ke emergency ward pun aku pakai wheelchair, inikan plak nak menunggu 4 jam..walaupun kerusi ni berlekuk2 keras, nyenyak je aku tido, kdg2 mengerang kesakitan secara tiba2 n ngomel2 mulut aku mengadu ngan laki aku x thn sakit..org ramai pandang je, jakun lah tuh aku nak bermanja ngan suami..ksian gak kat suami kene perhatikan aku stiap saat n bersengkang mata berjaga takut no giliran terlepas..


bile da warded 2, mcm2 ujian yg Allah beri..makin lame makin teruk..aku sampai muntah kaler hitam..ko ade? Dr suspek darah beku or kotor kluar..sakit kat tgn sbb kene cucuk dgn Dr yg jdkan tgn aku bahan ujikaji ni (utk 1 sample darah, sampai 5 kali cucuk ape hal la mangkuk ayun ni, practice kat tgn sndiri dlu boleh x???!!!), dgn bengkak tgn tempat masuk air 2 lg..hijau n purple tgn aku tau..ko ade? 



sepatutnya masukkan air, bukan kluarkan darah aku..vampire dtg nnt mcm mana..haish, ni kes tersumbat, jarum kat dlm tgn bengkok dan sebagainya, 2 sbb jd mcm ni..sakit tawww.. nanges lg..wek wek, gembing..
tgn gemuk 2 bkn sbb aku gempal eh, tp sbb air bertakung kat situ..i turun 5kg taww..bangga jap..


bile da discharge, 2-3 hari lepas 2 masuk balik sbb makin teruk n goes on sampai lah 6 kali aku kat hospital 2..


suasana hospital yg bosan..makan x lalu, mandi x basah (mana nak basahnya, aku x mandi mmg la..x larat nak bgun bila suami tiada disisi) pang skali!

tiap2 hari, tiap2 waktu (pagi ptg siang malam) aku nanges..ade skali 2 aku nampak laki aku nanges skali mase die usap2 kepala aku nak tidurkan aku..mase 2 mata aku lelap tp aku ade terdengar sok sek sok sek n curi2 tgk muka die..eee buruk taw u nanges..haha

sakit yg paling pedih yg aku rasa bukan gastrik, sakit perut, or pedih ulu hati, tp sakit sbb my mallory weiss tear (saluran pemakanan terkoyak) kesan drp terlalu kerap muntah (ade sampai 20x/day)..oleh sbb aku x makan ape, so banyak acid dlm perut keluar n melalui saluran pemakanan 2, that's why saluran pemakanan 2 terkoyak..kesan dari koyakan itu? sendawa pun aku boleh nanges..apetah lg.......ape2 la..

selama 4 bulan berturut2 aku bergantung pada ubat Maxalone (tahan muntah) n Omeprazole (ubat untuk mallory weiss tear)..takde la berkesan sgt pun ubat 2, tp boleh kurangkan sakit la gak..n pnah skali aku x makan ubat, esoknya aku masuk hospital balik sbb keadaan aku makin teruk..makin teruk disini aku bole bg contoh, muntah yg x terkawal, sampai 2-3x tukar cadar dalam 1 malam sbb muntah bersepah..

oh ye, suami sy tidur bawah selama 3 bulan berturut2..

aku nak bg tips sape yg terkena mallory weiss tear mcm aku, sendawa pun rase pedih, nak minum air 2 ibarat ko simbah acid kat tempat luka (mlampau ye aku punye contoh), apetah lg kalau termuntah..kalau rase nak termuntah, sediakan cepat2 ice n gilis ice 2 kat blakang badan..suh suami buat..bile da termuntah letak lg banyak ice kat blakang badan 2..mmg bole hilangkan pedih..tp bile ice 2 da cair, pedih 2 dtg balik.walaupun sakit 2 ade lg, tp takde la perit sgt ko nak thn bile muntah tengah kluar melalui saluran pemakanan 2..tips ni aku aku x amek dr mane2 sumber, dtg dgn sendirinya..Tuhan bg petunjuk, tetibe aku mintak ice or air sejuk dr husband simbah kat blakang badan aku n berkesan!

lebih kurang 5 bulan usia kandungan sakit pedih sume hilang sikit2 dgn sndirinya..eh da trimester ke-2 plak da..to be continue..




dalam kesakitan 2, bile Dr tunjuk gambar ni, hilang rase sakit..so mmg betullah org duk criter, lepas beranak, terkoyak rabak, bile baby dalam dakapan hilang sume rase 2..aku dpt imagine even belum merasa branak lg..

Hi baby, Dr said u're very strong, not like your ummi..ummi x makan 3-4 hari pun Alhamdulillah baby survive, ummi nanges meronta2 merungut2 pun baby still there x kecik hati pun, grow healthily lg..thanks baby.
Syukur Ya Allah.



Till then,
Ummi yg lemah

Monday, October 28, 2013

2012 punye story

haha..
27 May 2012 - 28 Oct 2013
setahun lebih dah x update blog cabuk ni..
aku da tukar keje, benti keje, sedih sane, gembira sini, kahwin, mengandung, branak je belum lg..
makin lama makin takde mood nak update blog..
padahal aku punye freetime mengalahkan tuan puteri anak sultan brunei..
bukan main dulu siap nak active blog as B2B (bride-to-be)..
ala, crite pasal persiapan nak kawen 2..
haha haha haktuih..

too many things happened in 2013..
2012? ntah lupa sudah..
sbb 2 aku beriye2 nak start blogging balik, so that nnt bile dah tua bole aku jengah2 kisah2 lampau kalau anak2 n cucu2 bz x nak layan aku yg nyanyuk nnt..eh

where should i start huh?

nasib mmg aku rajen kemas2 gambar kat laptop ni..kemas dapur pun x camni..gambar2 bawah ni disusun mengikut bulan sepanjang 2012..


Jan'12 - sy, mardiana binti mohd noh telah sah bertunang kepada shahrir bin shaari..buruk gak aku punye tudung tu..i never say yes to tudung indon (yg sarung n keras kat kepala tu) tp kene paksa ngan mak andam pakai tdung 2..pasrah je aku ngadap gamba2 tunang tau..rase mcm nak bertunang lg skali guna tudung selimpang lebih kurang pun takpe..

feb'12- ni first photo guna iphone..baru 1st time guna phone mahal, tp bkn sy yg beli..suami sy yg beli..(aceh, da panggil suami da skang)..mase die beli phone ni kire status boypren lg..


Mac'12- mase ni kat mersing attend my coursemate kawen emy..cuaca sgt la terik smpai tertutup2 mata anak2 dara kat atas tu..mase ni gak aku da benti keje kat wellmate, start keje kat sinco..


Apr'12- my birthday month..6/4/1987..INGAT TUH! (motif?) saje letak selfie pic, suka la..


May'12- My full family photo as of may'12..mase ni si kentut 2 (suami sy) ade skali..tp saje plih pic yg takde gamba die sbb mase ni die lum sah jd suami n my family member lg..sape suh x kawen awal2..
hmm, sorang da pergi meninggalkan kami :(


Jun'12- mase2 ni da start gigih utk preparation kawen..setiap kali masuk kedai2 bunga ke, wedding gift ke, aku akan snap pic berserta harga utk wat perbandingan..1 kedai minimum 2 kali masuk..ade yg smpai 5 kali semata2 nak cari harga pling berpatutan (ckp je la ko nak stemet cr yg plg murah)..


Jul'12- sy kene operate sbb ade ketumbuhan kat breast..Alhamdulillah it's not cancer, just fibroid adenoma..mase2 ni la kite gunakan perkhidmatan insurans utk cover cost operation..pm me utk dptkan consultation for insurans k..


Aug'12- Gamba hari raya 1st day.1st n last time sy raya rumah arwah akak sulung saya..mak bapak da takde, so sini la tempat kami bergantung..nsb sempat tunaikan impian arwah akak yg nak kami beraya n masak lauk raya kat umah die..FYI, baju ni takde dalam simpanan, sbb bile sy dpt baju ni sblm raya, tgk2 koyak ko!! baju n kain, kesan kene gunting ade, kesan tercarik ade..shitty btol..pastu bile anta balik, tailor 2 x bg balik..ergh..ye, aku beraya ngan baju koyak..
nampak x ade habuk2 putih kat scarf 2, 2 kesan compact powder aku..over sgt sblm pkai tdung make up, lpas pkai tdung pun touch up lg..muka mcm 2 gak..ye dak..(eh ko)


Sep'12- mase ni attend coursemate kawen kat terengganu..tgk x aku yg berdiri smbil dipandang pengantin 2..sbenanye aku terjatuhkan pasu bunga dorang..ade pnah skali aku attend kawen kawan kat negeri sembilan, aku robohkan stage pelamin org..besar n berat sgt ke aku?? knape mesti musnahkan pelamin org? sbg langkah berjaga2, aku slalu pesan pd bridal men aku supaya buat pelamin aku dgn konkrit n teguh2 skit..
our trip this time mmg best, jelajah ke kelantan skali n beraya ke sume rumah kenalan disane (rmai xde dlm picture)..


Oct'12- Mase ni da mula berjinak2 dgn bisnez kek..actually da lame start buat tp start bln oct rezki mencurah2 ke ladang gandum..ape yg aku jual ialah ape yg kau suka buat n makan..Alhamdulillah memberansangkan..lgpun promote kat kilang2, mmg banyak la customer leh dpt..stiap hari tido sampai kul 2-3 pagi, esoknye keje mcm biasa masuk lambat-boss jeling-tolak gaji-maki hamun payslip..
tp skang da x aktif sejak ngandung..last amek order mase 2 pun sbb da janji, muntah2 bagai, last2 suh suami yg buatkan kek 2..suami aku yg buat?? ha, aku pun x percaya..die goreng telur pun da jd mcm crepe bentuknya..but of course aku guide step by step..

Nov'12- it is decided aku nak tema pastel blue n pastel pink for my wedding..actually aku ni jenis x suke tema2 ni, sume nye kalau bole nak kaler putih..so untuk tambahkan seri, masuk la skit kaler ni kan..sume ni beli kat ayer hitam, johor..riben 2 untuk ikat kat cake in jar..jgn x pecaya vip doorgift (red velvet cake in jar) 2 ak buat sendiri taw..bayangkan sehari sebelum kawen aku n pengapit aku berhempas pulas siapkan cake ni..macam takde sape yg kawen esoknya..thanx to my bestfriend rohani @ hunny for your kind help..tanpa ko, aku kawen berbaukan cream cheese frosting..die yg tolong abeskan sume keje, aku tido awal, die tido kul 5-6 pagi kot..bunga 2 plak untuk letak kat meja makan tetamu..


Dec'12- ha, baru terhegeh2 nak g kursus kawen..nampak x cahaya keimanan disitu..itula ciri2 laki soleh..okay, sila muntah hijau.



till then,
mak buyung yg kekenyangan.