Saturday, June 26, 2010

which one ek?

get from:


http://www.tranungkite.net/v10/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1499&start=15

adihardy

PERODUA MYVI VS PROTON NEW SAGA BLM REVIEW & COMPARISON
By kdi

This topic might be very helpfull for those who really needs a comparison between Proton Saga BLM and Perodua New Myvi (Saga Vs Myvi). And here i would like to give details of comparison between saga and myvi because i have the experience using both cars travelling thousands of km. Basically both cars have their pros and cons. Not to say one model can win easily compare to the close competitor. It is all depends on your needs.

PERODUA MYVI VS PROTON NEW SAGA BLM REVIEW & COMPARISON

I have the experience driving new saga BLM (saga baru) full spec auto m-line, Myvi full spec auto 1.3 litre and myvi manual 1.0 litre. So here i will give my review about saga and myvi.
Exterior Comparison New Saga VS Myvi

Exterior wise, New saga looks better than myvi at each view because it shows a proper sedan looks. I remember when the new saga launched, everyone gave a good feedback about the exterior design and like amazed that Proton can produce this type of affordable good looking car. While Perodua Myvi like a normal compact car, looks shorter but the front looks bigger like an MPV. The rear part is too big design and not so nice. But the new myvi SE puts some sporty style to the rear part and it looks ok. New saga BLM looks like a little bit small because of it is higher compare to other sedan.

Interior Comparison Myvi Vs New Saga BLM

The interior of saga and myvi has not much different. But i personally prefer interior design of Perodua Myvi because you will feel that it is spacious plus the new meter panel with optitron is nice. Center air cond duct design for saga BLM is kind of weird. The interior is too simple. More to savvy looks. But the meter panel is quite nice. The steering of saga BLM feel better to hold and very firm & looks good compare to myvi. The quality of Proton Saga BLM’s interior is better compare to myvi when you try to scratch them and knock them, you will feel the differences. The gear knob, what i realize is that Proton and Perodua have a different style of holding the gear knob. I would prefer the gear knob of Perodua instead of Proton.

Spaciousness Comparison Between New Saga BLM & Myvi

Generally, the interior space (keluasan) of new saga BLM and Myvi quite the same. You will feel spacious and roomy when you enter this two vehicles. But here is some statistic from my own measurement by using measuring tape:

Interior width (a space that can be occupied by human inside from shoulder to shoulder):

Myvi : 134cm

Saga: 134cm

Wira: 137cm

Interior Length ( a space that can be occupied by human from driver’s leg to rear passenger’s headrest):

Myvi: 188cm

Saga: 202cm

Wira: 180cm


Interior widest width that can be measured:

Myvi: 137cm

Saga: 137cm

Wira: 139cm



Interior Head room for passenger:

Myvi: 125cm

Saga: 123cm

Wira: 107cm



Exterior Width (from manufacturer) :

Myvi: 166.5cm

Saga: 168.0cm

Wira: 169.0cm

Boot Space / luggage capacity:

Myvi: 225litre

Saga: 413litre

Wira aeroback: 399litre

Note: i put Proton Wira dimension to easily compare with the Perodua Myvi and Proton New Saga.


Engine Performance & Handling Comparison Between Proton Saga BLM and Perodua Myvi

Here is the specification of both cars:

Total Engine Capacity (cc) : Myvi(1298) vs Saga(1332)

Horsepower(hp) both at 6000RPM : Myvi(85.Cool vs Saga(94)

Torque (Nm) : Myvi (116@3200rpm) vs Saga(120@4000rpm)

horsepower/weight ratio (hp/kg): Myvi(0.089) vs Saga(0.088)

My review:

I have tried maximum speed for both auto full spec 1.3 litre car myvi and saga BLM, both have quite same max speed which is 160km/h reaching 170km/h. The different is when reaching 140km/h, the Myvi will start to shake & like swaying because of too light while the saga BLM reaching 160km/h in a very steady run without steering shaking and feel so stable like you can go further and faster.

About the pick up performance, the myvi is slightly better because of the kerb weight is less than Saga BLM. you can feel the DVVT engine in myvi doing its job while pushing the fuel paddle but not much different with Saga BLM with it’s own campro 1.3 dohc iafm engine. The saga BLM 1st auto gear feels quite slow but it will show it’s true performance while entering 2000 rpm and the next gear.

You will feel light while driving a Myvi because it is a city car with DVVT technology while you will feel more stable and have a sharp & nice handling in a saga because it is made more for cruising as a family car and tuned by lotus handling technology. But the new saga also has a characteristic of a city car with the iafm technology that control the air intake and remove the torque dip in the campro engine while driving slowly.

Fuel Consumption ( penggunaan minyak ) Petrol Comparison Between Myvi and Saga BLM:

Between Myvi auto 1.3 and Saga auto 1.3, the fuel consumption have not much different. With RM30, both can travel around 225km which is 13.33cents/km or 13.5km/litre in a constant drive on highway. The worst fuel consumption for both car which i have tried is 20cents/km or 9km/litre with extreme driving habits.
Other Features & Advantage : Comparison of saga BLM and Myvi:

New Saga BLM full spec now only have the M-Line version and not yet H-Line or New Saga BLM Special Edition. To compare the same line with myvi auto 1.3 ezi is a better comparison. Both have slightly same features.

Myvi has advance features of retractable rear seat, nice optitron meter, all 4 set of power window (saga only 2), LED turn light indicator, LED rear Lamp, 2 airbags (saga only 1), ABS & EBD, USB & Bluetooth on “Perodua” brand audio player, auto lock door when brake, warning sound if lights on when leaving car, less engine noise & overdrive button.

While saga BLM has nice power steering which is stable and have suitable load for driver, a lot of differences in audio system in Saga compare to Myvi which saga’s clarion player with 4 speakers really provide maximum bass and audio performance, smoother auto gear transmission transition which provide relax and nice ride, quiter cabin space with good noise insulation & NVH where you can feel steady while cruising on high speed, Quality of interior finishing is better, better shock absorbtion and suspension system, more comfortable seat for driver and passenger, auto lock in 5 seconds if not open door after using remote key, beep alert sound when using keyless entry remote control, stronger chasis tuned by lotus & colder air conditioning system.

Overall, this two models which is the Proton New Saga BLM and Perodua New Myvi is a very close competitor or rival in 1.3litre car categories. But Perodua Myvi 1.3 ezi full spec auto will cost RM49700 while Proton Saga BLM 1.3 full spec auto will only cost RM41500.

Myvi have an affordable version of 1.0 litre manual 3 cylinder engine which costs RM39000 while Proton New Saga now have a more powerfull engine of Saga BLM 1.6 litre campro iafm version which cost only RM39000.

This is my sincere review about both car model and i hope this will help buyers in making decision on which one do you prefer to buy. At the end, it depends on what you want. 1 car cannot satisfy all your needs. You need to choose which one will be value for your money.

If you have any opinion or question, kindly fill up comments below and please discuss with us wisely not emotionally!

sumber dari kdi.info.




p/s: aku dpt info ade myvi baru kaler pink limited edition da kluar..org yg x mnat pink pun berminat nak beli..tp saga lg murah, so jimat la sgala kos aku..emm, camne ni??



Monday, June 14, 2010

hello, is this mardiana?

hello, is this mardiana?i call from....................

i got a ring, got an interview tomorrow..really excited got 1st call since i graduated from upm..tp kan, sbenanye kan...

aku x tau die dr company ape!!!aku da tnye die 2 kali tp still x denga dr company mane!!! ape punye pekak la aku ni!!! yg aku denga interview 2 esok kul 4 pm kat senai..nak tnye balik malu.. =(

she said she will give me the offer letter by email..hopefully situ ade alamat n nme company 2..adoi!!! cuak nih!!!



Thursday, June 10, 2010

final cgpa


was taken while sit 4 material characterization exam..sambil berfikir, kite bergamba dlu!


Alhamdulillah, result final exam aku memberansangkan..even still din' get dean list but it's ok 4 me compared to previous sem..hmm, klu igt blk zaman blaja dlu2 tergelak aku dibuatnya..klu x dpt jwb soalan aku nangis, dpt result truk aku bad mood..but then i neva give up, yet sumtimes i just gave in..tp ape yg aku tau, aku x ckup usaha utk dpt result yg cemerlang..aku bnyak main2 sbb aku rse main2 itu perlu utk release kan tensen aku..drp aku jd org gle bce + hafal bku setebal kulit gajah 2, baik aku main2..but now i'm a bit regret sbb terlalu main2..kwn2 aku sumenye hebat2, aku je yg kurang perform..but Alhamdulillah again aku x pnah gagal ape2 subjek..Thanks God..


p/s: now waiting 4 my final cgpa results, then bole msukkan dlm resume..yihuu, aku nak keje!


Tuesday, June 8, 2010

lagenda budak setan


trailer from lagenda budak setan's muvi..quite gud n touching muvi but i din' cry ok..i dunno y cik siti kulop the one who cried..


the same tree n hill but at different angle, taken by kulop..



me with cows at upm..taken just after bought dslr..the 1st shot for my beloved alpha~




Sunday, June 6, 2010

morgan n lengkong

bru beli smlm..time ksh en morgan krna menyenangkan keje aku..hlgla sume kerisauan aku psal cerek usang 2..konfem org alzheimer pun bole gune..


td 1st time aku buat agar2..da umur 23 tp ni 1st time aku buat..maklumla aku ni suke mkn nasi so aku suke msak lauk je la kan..kuih muih, kek n sbgainye mmg aku x layan..tp teringin plak nak buat so buat la..knonnye nak wat 2 layer..mmg la jd tp ble ptong layer berpisah..aku pun pelik..slalunye mlekat aku tgk dorang buat..ape2 la..nnt aku try lengkong gulung..mak aku bru ajar td..mak aku ni hebat ngan resipi ciptaan sndiri even pelik2..tp rmai gak nak tau cara buat lengkong/agar2 gulung ni..



p/s:aku ade grey's anatomy s6 n house s6..korang ade?




Saturday, June 5, 2010

sedare

dlu2 mse aku kecik2 dlu aku x tau ape hbungan aku ngan sdare2 aku..die ni spupu ke, mak sdare ke, belah mak aku ke, belah bapak aku..yg aku tau aku sgt familiar ngan muke2 dorang n kitorang sgt rapat n havoc ble jumpe..aku start btol2 tau ttg sdare mara aku 2 thn yg lalu..itupun sbb aku duk umah cousin aku mse praktikal kat n9 dlu n kitorang crite psal atok aku..

hbngan sdare mara aku mmg sgt complicated especially belah arwah bapak aku..maklumlah org dulu2 ske kawen bnyak..kitorang lbh rpat n huhahuha sdare bapak aku..sbb dorang ni sume sgt sporting, kuat mlatah n melucah.. ade je yg dorang nak sakat..klu jumpe mmg ktawa x igt dunia..

ape yg pasti n yg dorang slalu crite n yg dorang banggakan hingga ke hari ni, arwah nenek aku sgt cntik, cun, meletop n plg femes skali mse zaman muda2 die..n suami die aku x tau la ade brape(yg pasti kawen cerai la..mne ade pompuan kawen 2 kan)..dorang ckp bdn die mmg mcm kerengga n kulit die putih2 arab gitu..pastu atok kandung aku plak (suami last nenek aku n nenek aku adalah istri last atok aku) orgnye sgt digeruni n plg ditakuti..dlu atok aku ktua kampung n agak berharta..sume org tkut gile ngan die..mak aku ckp die mnuntut ilmu utk tkutkan org jepun..kturunan aku ada saka?erk..well, gabungan dorang lahirlah cucu mcm aku ni iaitu comel, cun, mletop, sasa (sidi amir yg ckp eh)..ok, 2 sume aku prasan sndiri je..jgn muntah ok..

so sdare mara aku include skali adik bradik tiri bapak aku..sgt2 complicated sbbnye anak2 nenek aku n atok aku yg hasil perkahwinan yg dlu2 (aku pun x phm aku ckp) da kawen tp bapak aku msh kecik lg..so ble anak kpada anak dorang lahir, aku pun blom lahir lg..ape yg aku nak concludekan kat sni, kesan drp 2, aku ade mak sdare yg da tue, anak sdare yg da ade anak berduyun n cucu sdare yg bru je kawen mse 2..ble die brnak aku ade cicit plak hoi..aku ni bile nak kawen???

ok la aku upload gamba nenek aku yg cun 2 tp x clear la n die da tua n nyanyuk mse ni..



nenek aku yg duduk kaki bersilang 2..bkn men lg die..aku pnggil nenek aku 'atok' sbb dlu aku xtau beza atok n nenek n aku x pernah mrase ade atok..aku brade kat blakang 2..mmg x kan nmpak sbb aku ketot lg time ni lom skola lg..xde sape nak dkung aku..



yg pompuan 2 cucu aku..aku ade rmai cucu tp die yg kawen dlu..nme die fazlin



ha, yg ni sume sedare mare aku gak..bkn import dr luar ye..tp aku x tau la dorang anak kpada sape..tp yg aku tau mak bapak dorang mmg kitorang rpat cume konpius anak dorang mne 1..



p/s: aku da book tket lagenda bdk setan esok..tup2 akak aku ckp die keje esok..sape nak jge mak aku???pompuan 2 mmg sengal lg bengong..da la klu aku nak kuar g mne2 kene book 1 sminggu make sure ade org back up kat umah..ni aku da ckp awal2 tetibe dgn slumber die ckp die keje 1 hari esk..keje ape ari ahad..sengal la pompuan 2..asik kene buli je ngan die..da la td die bgun kul 3ptg..cbe byangkan..bgn2 die trs mkn..pastu mrayap..aku yg kene buat sume keje umah even die cuti..die mmg sengalllll!!!!!!!!!!! over plak aku ni..ok la..end-



Friday, June 4, 2010

cerek

kali ni aku nak bercerita psal cerek kat umah aku..

umah aku ade cerek baru..korang ade? mase 2 aku msak air kat cerek 2 dlm jam 8.30pm..pastu aku g dapur dlm jam 11pm..tgk2 cerek 2 da berlubang kat bawah..tangkai pemegang tenga nak cair..body cerek 2 da nak tertanggal..pastu aku slhkan akak aku nape beli cerek murah..x psal2 aku kene bebel 1 umah..

pastu kitorang gune cerek lame balik..cerek lame 2 kecik je n sgt bgus..tp da usang gile..klu letak kat api brape jam pun mmg x hangus cume mlenting2 je..dlu penah cerek 2 mlenting dari dapur gas sbb air da kering n lme sgt kene api..tp bkn aku yg wat..tp td aku msak air pkai cerek usang 2 n aku terlupe lg yg aku msak air sbb leka dgn fb..ni sume slh fb..nsb baik x mlenting cerek 2..tp yg pasti xde setitik air pun yg tnggal dlm cerek 2..emm..sume org x tau, klu tau sure2 aku kene bebel lg..

x silap aku, kitorang ade cerek elektrik sbb aku pnah gne dlu..mane ntah mak aku smpan..nntla aku cari balik..pastu td aku ckp kat mak aku.."nape mazua x beli cerek baru yg ade bunyi 2, die 2 kluar bejalan smpai mlm bole, beli cerek x bole..cerek lame da karat, bhya nnt klu minum air"..pnyela aku bebel2 kat mak aku pdahal aku da cuak td sbb aku lpe ttup api lpas msak air..

emm, ape nak jd aku ni..


Monday, May 31, 2010

msuk hospital lg..

hari ni mak aku msuk hospital lg..kali ni sbb appointment ngan dr..tp appointment besenye jmpe dr pastu trus balik tp kali ni kene stay hspital..mak aku mcm bese la kelam kabut nak siapkan itu ini..mcm pegi bercuti plak..huhu..mak aku mmg cepat kalut n panik skit..klu brg x ckup mmg die bsing smpai la brg 2 ade..dlm bln 5 da 3 kali kot msuk hspital..bln april pun bnyak kali gak..bese la da tue..mse mak aku x brape tue dlu n msih sht pun asik msuk hsptal gak..dlu sbb kaki kene tercucuk tulang..pastu mak aku msuk hspital sbb diabetis..plg bnyak kali msuk hspital sumenye sbb diabetis..arwah bapak aku pun sme..die mninggal lpas kene ptong kaki sbb diabetis..arwah bapak aku jns x jge mkn n ssh mkn ubat..hampir 5 thn da die mninggal..skang ni kitorang mmg nak jge mak btol2 xnk jd mcm bapak aku dlu..sgt mrana..Alhamdulillah mak aku x kne luka or ptong ape2 cme die bnyak kali msuk hsptal je la..lgpun da tue bese la 2..mse aku final exam mse 2 mak aku msuk hspital sbb jantung..dr igt mak aku kne heart attack..ble cek2 jntung mak aku ok je cme darah x ckup dlm bdn utk pam jntung..sbb 2 la dr pelik nape mak aku sgt 'sihat' bercakap klu die skit jntung..1 benda yg sume mmg tau psal mak aku, skit mcm mane pun die sgt bersemangat utk bercakap..klu aku tgk die diam dlm bape jam mksudnye die tdo..hehe..pastu bru2 ni mak aku msuk hspital lg sbb buah pnggang die da 60% rosak..tp blum truk lg smpai kene wat dialisis 3 kali sminggu 2..ptg ni plak msuk hspital sbb nak follow up..td pg da kelam kabut suh aku cek brg2 die..pdahal nak g ptg ni..emm..klu ikutkan aku nak crite psal mak bapak ni mst aku touch n sdh2..tp kali ni aku cube bercrite psal dorang tp x mlibatkan feeling ape2..sbb aku nak smpan tenaga aku jge mak aku kat hspital..so aku berjaya wat diri aku x sdh even crite psal mak aku yg skit ini..

"Ya Allah, kurangkanla beban yg ibuku tanggung..kuatkanla ibuku utk trus bersemangat mneruskan hdup..aku yakin pasti ade hikmah disebalik ape yg Kau beri ni..aku bknla anak yg baik lg solehah, tp aku sentiasa brdoa Kau panjangkn umur ibuku dan sentiasa berikan kesihatan yg baik untukknya sehingga akhir hayatnya.."

2 la doa aku stiap kali lepas solat..wlupun aku ditimpa musibah, ble aku berdoa utk mak aku instead doa utk aku, aku rse sgt tenang..itu je la yg mampu aku sumbang..hopefully Tuhan kabulkan doa aku..ckupla dgn ksakitan yg mak aku tnggung ni..mak aku mampu lg untk bgun n berjalan n membebel(yg ni of course!)..cme skang ni yg mak aku mampu pegi ialah hspital..jauh hati kecil aku harapkan mak aku dpt dtg mse aku konvo nnt..Amin Ya Rabbal Alamin~


aku slalu ckp ngan mak aku lubang hidung die besar sbb mak aku slalu kate aku gemuk...





Friday, May 28, 2010

it's all abt my fren

see in archive, 2 post in a month, fuh!maybe i'm too tired n stress n dun hv a gud mood 2 update blog..but as promised, i nak crite psal kwn2 i ok..here,


sem 1, sem 2, sem 3...............sem 7, sem 8..kami adalah kwn baik..tenga2 sem aku x tau ape jd..hehe..tp aku sgt sng kwn ngan die..lupe plak nak knalkan nme..nme yg knan 2 elysa n kiri 2 aku, ana..klu kwn ngan elysa ni aku rse aku jauh dr masalah..elysa ni jns yg x suke cr gado, pendiam (skang da x pendiam sgt la), x suke amik port sgt benda remeh2 ni..aku plak bnyak sgt ngan mslh..so die sgt sesuai dijadikan kwn sbb die mcm xde mslh..ehehe..




name bdk ni dila..die sgt happening antara kami..wlupun habit die sgt pelik (suke mengurat laki) tp aku suke sgt tgk gelagat die..stiap sem, stiap batch stiap tahun, stiap klas ade je lelaki yg die mnat..bkn mnt main2 eh, smpai mleleh air mata, air hidung, n sgala jns air..die sme mcm aku suke amik gamba..lg 1 die ni sgt shopaholic..die snggup x mkn sbb nak beli baju..baju die bkn skit ok..berton-ton..die sgt suke bergaya n sgt kreatif..stiap thn die la yg tukang buat kad bufday utk sume org tp xde sape nak bg kad bufday kat die..aku nak beli tp tkut die x suke sbb die suke yg self-deco pnye..tp xpela, hdiah mhal kan..hehe..o ya, aku pnggil die miss flirty..



ni aku bersama mas n syahmi..mreka ni sporty orgnye..suke men badminton n volleyball tiap2 ptg..klu 10 kali dorang main game, skali je aku join..aku sje je interframe skali gune hset bru mas yg mhal itu..hehe



ok, ni name die mas..wawa pnggil die mama bear or mak..die ni mmg mcm mak org pun..bkn sbb bdn ye tp sbb kate2 n lenggoknye itu..die ni ibarat leader kami..ade 1 moment yg aku ktwa klu igt smpai skang..mse 2 die msakkan kami nasi grg..kitorang pnggil ns grg ngauumm..lpas 2 kitorang smbunyikan ns grg 2 ckp ngan die da abis..kitorang da mkn..dgn sebaknye die trus meninggalkan tmpat kjadian n nangis teresak2 sbb lapar gile..(ok, skang ni aku tenga ktawa)..mas ni sgt kaya n baik..tp die grg sumtimes..aku x tkut, wekk!!!..die plg bnyak contribute utk kosmet kami x kire ape event skali pun..tnpa die x bergerak la sume..



ok, yg kiri 2 aku (mse ni aku ngantuk tgk crite nustan kat wayang even cite 2 bez gile) a.k.a pembuli, yg tenga 2 wawa a.k.a penghasut no 1, dan yg knan skali 2 raico a.k.a pemangsa..crite bdk 2 org ni dibwh ye..



ni namenye raihan tp org pnggil raico, short for raihan comel..nme ni lan yg bg..smpai skang lekat nme 2..tp aku prefer jojie..tgk la gamba die atas, gorgeous beb..gamba sbenanye kat atas lg 2(the far rite)..itula die stiap hari..tp slepas di tachap2 die brubah!lepas ni pkai contact lens je la raico, no more spec cuz it hides wat u really are..bdk ni kan ade sikit (skit je la) prangai org yg jns memilih kwn..ini pndapat aku je..dlm bnyak2 org die suke sensitif ngan aku..yes, aku pembuli tp wawa pun suke buli ko gak..asal aku je mst die sedih..huhu..sori raico, 2 sume gurauan manje aku..hehe..die sgt syg wawa..ape yg wawa buat sumenye btul, pdahal wawa 2 sme je ngan aku, tp die devil yg krus la, aku devil berisi skit..huhu..raico ni pndai maa..ape2 assignment sume org tiru die n hawa..will miss that moment mse kite test sume tiru paper die..hakhak..thanx raico..



ha, bdk ni sgt sengal..name die wawa..slama aku bekawan ngan die aku jarang skali nmpak die sdh..mcm die ckp die prefer to keep that herself..die ni mcm xde mslh langsung tp aku tau die ni sgt fragile..suke hepy n buli org keje die..yg aku geram ngan die ni kan, klu org mntak tlg ape2 mmg die la plg ssh nak tlg.."nape aku!" itula jwb die..tp kwn ngan die mmg bez..teman utk ktawa n having fun..sbenanye ko ade potensi utk jd teman ketika berduka, ko 2 je mls nak lyn org..hehe..memory bersame wawa ni mmg x dpt dilupakan..



ni namenye arfa..hmmmmmmmmm..itula die..kami je fhm ngan arfa ni..klu kitorang tnye die ape2, 2-3 org smpat jwb utk die sblm die nak mule bercakap..die sgt sopan sntun n lembut..wa ckp lu, die ni rmai peminat..peminat fanatik pun ade seh..hehe..ssh nak jmpe org plg bertuah mcm arfa ni..siyesly she was born to be lucky which is very good..aku nak jd mcm ko arfa..hehe..tp die suke melambatkan keje n dila la yg tukang membebel kat die..




ni nmenye alia..sbut je alia 1st cross in our mind suara die sgt sdp..die pndai menanyi n mmg lunak..tp kdg2 die suke ktawakn nyanyian org n suke kutuk sore org..(hehe, sori alia)..tp die x tnjuk sbb aku tau bkn niat die n alia ni mmg baik orgnye..die snggup buat ape sje klu sorang 2 mntak tlg..sumtimes die very funny n sweet..aku suke kwn ngan die sbb die x memilih kwn n sgt suke tlg kwn..




bdk kecik ni name die aina..muda stahun dr kami..die pny pemikiran lain skit..bnyak gak aku tau psal die, kluarga die, boyfren die, pemikiran pelik die sbb aku pnah btul2 rapat ngan die 1 mse dlu..cewah..die ni anak slung n ade 10org adik bradik..tp die x pnah mengeluh utk tlg n bg duit pd adik2 die wlupun die sndiri xde duit..skang ni die ckup brubah ngan kakak angkat die 2..aku hrap klu die bce ni aku cume nak ckp, "x slh klu brubah ke arah kebaikan tp jgn brubah yg mnyebabkan diri ko hanyut sbb seseorg"



ok, ni bezfren ble da abis sem..yg kiri 2 kak zu..org tua kami..klu die bercakap, sore die bole lantun balik dr dinding..sgt nyaring (ye, aku pun sme)..nmpak je hu ha hu ha x rapat sgt ngan laki tp klu nak tau die plg bnyak scandal..upppss..
yg knan 2 hawa..aku sgt saloot sama die..bnyak gle yg die lalui..pnah kne cemuh..1 kolej tau psal die even aku x rse ape sgt ngan kslahan die 2..tp ape yg aku sgt saloot die ttp tersenyum ngan sape pun termasuk org yg x suke die..die x pnah tnjuk muke x suke kat sume org..sgt2 penyabar..



ha, ni bezfren agak terlame dlm kosmet..yg kiri 2 emy..mlut die agak 'umph' skit tp die mmg baik n pndai amik hati org..yg knan 2 qila..die sgt frenly ngan sume org..



kami 4 org baik mse 3rd yr kot..ngumpat same, masak sme but then msing2 bz..



geng-mate mase1st n 2nd yr dlu..hawa,alia,wawa-versi-x-tutup-aurat-lg n raico



mase awal2 sem dlu kami 1 geng (except yg knan skali 2, die geng 1 lg)..ketawa gado ketawa gado, aku bwa haluan aku sndiri..erk



here we are..students (girl) of chemical eng batch 2006/2007..plg becok n kecoh n unforgettable!






Saturday, May 8, 2010

last

today (8 may 2010) the last day aku kat UPM, K11, and eng faculty..starting from 1st July 2006 until now, there are so much road that i've gone through in completing my 4yrs degree of chemical engineering..the bitter one and also the sweatest one, they changed my life..

kolej x de karen n now aku kat eng faculty utk plug in laptop n of coz utk men tenet..my sis told me that she will arrive at nite to pick me up..aku keseorangan g sne sni ngan kete kulop..mkn sesorang, drive kete sesorang, g faculty sesorang n nyanyi sesorang..skang ni aku tenga lencun gile..bru lepas mandi hujan lebat gara2 nak tutup tngkap kete kulop..sume org xde arini..sume da balik..kulop plak g kedah..i'm lonesome lady rite now..sejuk gile bai dgn kekuatan air-con kat discussion room ni..haih~

k la, sedih utk di upload (poyo je), but here are the last moments captured as i live here in upm as a student..i will miss u ol dear~



mase ni x sume dpt amek gamba..yg aku igt arfah xcident n rmai gak yg tlg die anta g klinik..so x rmai yg ade time ni..kitorang la plg x skema n plg becok..ngan pkai sluar jean n slipar la, susunan pun x btol..yes, we cheezy..



ok, ni rumet aku slame 2 tahun..die ni junior setahun dr aku..dlm 2 thn aku rumet ngan die maybe 50 patah perkataan (maybe eh) kitorang bercakap sesame sndiri..nak wat camne, bkn aku yg smbong, tp die sgt tkut ngan aku..aku x grg k (skitla)..mmg aku suke terjerit2 mcm org gile ngan memba2 aku tp aku x pnah pun tnggi sore kat die n kitorang x pnah begado..n die sgt hormat aku as a sister..


ni last moment aku ngan minah flirty ni..will miss u..jumpe kat sabah k..


ok, yg pkai tdung htm ni name die jojie..jojie ni x suke org pnggil nme die jojie..die akan menjadi sgt mrh ble org pnggil die jojie..but jojie suits her better..


ni plak, the thin devil..die sgt kurus beb..supemodel woo...mulut die kecoh skit..suke nak kalut klu jd ape2..ni sbenanye die tenga kalut sbb bapak die x dtg lg amik die balik..ni namenye wawa donggung..eirul like dis~


ni mse aku tenga present final yr project..mule2 berdebar gile kaw2..mane x nye, aku dpt examiner garang woo..tu x leh ni x leh..but then die ok plak time tuh..tp aku x tau la ape jd ngan markah aku..

fuh, akhirnye aku dpt menyiapkan fyp aku stelah bnyak rintangan yg aku tempuh..cewwah..btol la, bnyak rntangan tau..mcm2 berlaku..sume benda aku wat sndiri..hrapkan org industri bg aku procedure wat experimen tp dorang pun xtau..dgn nak apply xrd setahun aku tunggu..pastu tenga bz nak siapkan, mak aku msuk hospital..tp Alhamdulillah, aku dpt anta gak thesis ni n mak aku pun da ok..


ni kat exam hall..mse ni last exam aku sbg student..jurutera dan masyarakat..bygkan kitorang x blaja ape pun sbb lecturer kami x bg ape2 utk diajar..huhu..n lg ksian sminggu-2 sblm exam lec kami msuk hosptal..da la time ni aku balik umah 2 kali sbb nak jge mak aku..balik2 aku trus exam..nsb bek gak aku x bce sgt bku yg bru dibagi sminggu sblm exam.. soalan die x payah bace pun xpe..bkn sng tp mmg xde dlm bku..


ni last kelas kami..bk16..dr 1st yr smpai la final yr, bk16 la tmpt kami blaja..aku rindu sme kelas ini..huh


hobi aku karoks smpai xde sore..ni last kami karok..lpas ni da xde da..haih~



aku bergambar ngan kete kesayangan..6409..bufday aku 2 (6 april)..kete ni la bnyak bg kenangn..bkn kenangan aku ngan kulop je tp ngan dorang ni skali.sape yg x pnah nek kete ni..bnyak sgt jasa..x leh kene kutuk, konfem enjen x leh stat..kene sentiasa puji..kete ni bernyawa woo..


ni kat i-city shah alam..kitorang mmg suke kluar cr tmpat cntik n bergamba spuas2nye..nt ble sume da keje ssh nak hang out sesame lg kan..

mse ni aku bru beli lens baru (share ngan org)..kat kawasan ni ari2 aku lalu mse nak g mkn kat ss..n mse ni last day aku ngan dila shooting gamba kat sni..dr dlu x terpk pun nak shoot gamba kat sni..


fuh, mlm ni msti sebak aku nak tnggalkan tempat ni..bnyak benda terjadi kat sni yg mematangkan aku..aku dpt kwn yg bez, tmpat yg cntik, kolej yg rmai idamkan, bnyaklah..but life must go on..lpas ni, 17 mei, InshaAllah aku g sabah ngan dorang sbg last trip kami..balik 2 bru aku apply keje..then, 5-10 thun akan dtg hopefully korang stay the same..maybe korang lg mtang, bnyak membebel dr aku(sbb anak da rmai), but our frenship will remain the same k..



p/s: gamba korang yg len nt aku upload..sorang2..exclusive gitu..



lots of luv!

Thursday, April 22, 2010

through the rain

~THROUGH THE RAIN~


When you get caught in the rain
With nowhere to run
When you’re distraught
And in pain without anyone
When we keep crying out
To be safe
But nobody comes
And you feel so far away
That you just can't find you way home
you can get there alone
it's okay
once you say


I can make it through the rain
I can stand up once again
On my own and I know
That I’m strong enough to mend
And every time I feel afraid
I hold tighter to my faith
And I live one more day
And I'll make it through the rain

And if you keep falling down
Don’t you dare give in
You will arise safe and sound
So keep pressing on steadfastly
And you’ll find what you need to prevail
Once you say is

I can make it through the rain
I can stand up once again
On my own and I know
That I’m strong enough to mend
And every time I feel afraid
I hold tighter to my faith
And I live one more day
And I make it through the rain

And when the wind blows
And shadows grow close
Don’t be afraid
There’s nothing you can’t face
And should they tell you
You’ll never pull through
Don’t hesitate
Stand tall and say
Yeah yeah yeahhhh

I can make it through the rain
I can stand up once again
On my own and I know
That I’m strong enough to mend
And every time I feel afraid
I hold tighter to my faith
And I live one more day
And I'll make it through the rain

I can make it through the rain
Can stand up once again
And I'll live one more day, and I
I can make it through the rain
Oh yes, you can

oh yes i can!